سیستم آموزشی

سیستم آموزشی ترکیه تحت نظارت و کنترل وزارت آموزش ملی ترکیه است. طبق قانون اساسی جمهوری ترکیه، هر شهروند حق دریافت خدمات تحصیلی را دارد. آموزش از 6 تا 14 سالگی اجباری و در مدارس دولتی بصورت رایگان ارائه میشود. در حال حاضر، نرخ مشارکت در مدارس ابتدایی ترکیه 98 درصد است.

سال تحصیلی در موسسات آموزشی ترکیه به طور کلی از اواسط سپتامبر یا اوایل اکتبر آغاز می شود و تا ماه می یا اوایل ژوئن ادامه می یابد. همچنین یک تعطیلات دو هفته ای در زمستان (فوریه) وجود دارد.

 

انواع موسسات آموزش عالی

دانشگاههای دولتی (Devlet Universiteleri): سیستم دانشگاهی در ترکیه توسط شورای عالی آموزش و پرورش (YOK) اداره می شود. ترکیه 104 دانشگاه دولتی و 62 دانشگاه خصوصی (در مجموع 166 موسسه آموزش عالی) دارد که 5 مورد از آنها در جمهوری ترکیه قبرس شمالی واقع شده است. به غیر از دانشگاه های دولتی و خصوصی، 8 مدرسه عالی فنی و حرفه ای نیز نیاز بازار کار را تامین میکنند.

به طور کلی، مدت زمان تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها 4 سال است، اما برخی رشته ها مانند پزشکی (6 سال)، دندانپزشکی (5 سال) و علوم دامپزشکی (5 سال) زمان بیشتری طول می کشد. فارغ التحصیلان دبیرستانی ترکیه مستقیماً به رشته های تحصیلی مانند پزشکی، حقوق، دندانپزشکی و غیره می روند. در مدارس دولتی هیچ شهریه ای دریافت نمی شود. دانشجویان برای ورود به دانشگاه باید در امتحان ورودی دانشگاهی سراسر کشور (OSS) قبول شوند. به فارغ التحصیلان رشتههای 4 ساله، مدرک لیسانس تعلق می گیرد.

زبان ​​تدریس در برخی دانشگاه های دولتی انگلیسی، آلمانی یا فرانسوی است. بنابراین، تمام مکاتبات با کارکنان دانشگاه و ثبت نام های مربوط به دانشکده ها به زبان های انگلیسی، آلمانی یا فرانسوی قابل انجام است. با این حال، زبان تدریس در دانشگاه های دولتی بیشتر به زبان ترکی است. برای شرکت در آزمون ورودی دانشگاه، دانش زبان ترکی لازم نیست. کسانی که امتحانات را می گذرانند و دانش کمی از زبان ترکی دارند، برای کسب مهارت در زبان ترکی یک دوره 1 ساله را میگذرانند.

تحصیلات تکمیلی در سطح کارشناسی ارشد و دکترا است که با هماهنگی موسسات دانشگاهی انجام می شود. رشته های تخصصی پزشکی در دانشکده های پزشکی و بیمارستانهای آموزشی متعلق به وزارت بهداشت و مؤسسه تأمین اجتماعی (SGK) انجام می شود.

 

مدارس عالی فنی و حرفه ای (Meslek Yuksek Okulları): این مدارس بعد از دبیرستان 2 سال تحصیلات دانشگاهی را ارائه می دهند و بسیار شبیه کالج ها در ایالات متحده هستند. تنها تفاوت در این است که دانش آموزان به دلیل صندلیهای کمتر در مدارس 4 ساله به راحتی نمی توانند به این مدارس در ایالات متحده منتقل شوند. فارغ التحصیلان دو ساله باید آزمون سراسری انتقال را گذرانده و معدل بالایی نیز داشته باشند تا بتوانند در مدارس 4 ساله پذیرش شوند. به فارغ التحصیلان این دوره های 2 ساله، مدرک پیش دانشگاهی تعلق می گیرد.

 

دانشگاههای خصوصی (Ozel / Vakif Universiteleri): در ترکیه، سازمانهای خصوصی در سال 1984 حق تأسیس و توسعه دانشگاه ها را به دست آوردند. سازمانها با هدف اساسی ایجاد مرکز تعالی آموزش و تحقیقات عالی تأسیس شدند. دانشگاه های خصوصی برای شکل گیری و انتخاب شبکه های آموزشی و پژوهشی بین المللی و جهانی اقدامات ابتکاری بیشتری را انجام می دهند.

زبان ​​تدریس در اکثر دانشگاه های خصوصی انگلیسی است. تقریباً همه افراد قبل از ورود به این دانشگاه ها، یک دوره 1 ساله زبان انگلیسی را می گذرانند.

شهریه دانشگاه های خصوصی بین 6000 تا 20000 دلار میباشد. اگرچه این مؤسسات خصوصی، کمک های مالی قابل توجهی را نیز ارائه می دهند. بیش از 40 درصد از کل دانشجویان به نوعی کمک مالی دریافت می کنند.

مقاطع تحصیلی

براساس قوانین آموزش عالی ترکیه، دانشگاه ها، دانشکده ها، موسسات آموزشی و مدارس چهار ساله در بخش تحصیلات تکمیلی فعالیت میکنند. مدارک کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در این موسسات ارائه می شود.

 

مقطع اول: دانشجویانی که یک دوره چهار ساله (شامل دو مرحله) را پشت سر می گذارند، مدرک کاردانی را دریافت میکنند. در حال حاضر هفت مدرسه عالی فنی و حرفه ای وجود دارد که بطور خاص مدرک کاردانی را برای دانشجویان بین المللی ارائه میکنند.

مقطع دوم: مدرک لیسانس پس از گذراندن چهار سال تحصیلی اعطا میگردد. رشتههای دندانپزشکی، معماری و دامپزشکی به پنج سال مطالعه نیاز دارند. همچنین رشته پزشکی نیاز به گذراندن شش سال تحصیلی دارد و نهایتا مدرک صلاحیت پزشکی (MD) به فارغ التحصیلان ارائه میشود. دیپلم مهندسی نیز توسط دانشگاه ها و موسسات فنی و حرفه ای و پس از چهار سال تحصیلی اعطا می شود.

مقطع سوم: مدرک کارشناسی ارشد و دیپلم مهندسی عالی پس از دو سال تحصیلی ارائه شده و نیاز به ارائه و دفاع از پایان نامه دارد. هر دو مدرک معادل مدرک کارشناسی ارشد در نظر گرفته می شوند.

مقطع چهارم: مدرک دکتری یا PhD نیاز به دو تا چهار سال تحصیل فراتر از دوره کارشناسی ارشد و تهیه پایان نامه دکتری دارد.

 

مقطع کارشناسی

مدرک لیسانس به دانشجویانی هشت ترم تحصیلی را با موفقیت سپری کنند، اعطا میگردد. برای دریافت مدرک لیسانس، دانشجویان پس از تکمیل کلیه ترم های تحصیلی باید معدل تجمیعی (GPA) 00/2 یا بالاتر داشته باشند.

برخی از محبوب ترین رشته های تحصیلی در مقطع لیسانس عبارتند از:

  • تجارت و مدیریت
  • بانکداری
  • مهندسی
  • فناوری اطلاعات
  • روابط بین المللی
  • تجارت بین المللی
  • گردشگری

 

تمام تلاش دانشکده ها بر پایه ایجاد یک تعادل منطقی بین آموزش حرفه ای در یک رشته و ایجاد انتخاب های  وسیع در حوزه های دیگر است تا از این طریق دانشجویان بتوانند چشم اندازهای خود را گسترده تر کرده و برای زندگی و مشاغل آینده خود آماده شوند.

 

دانشجویانی که مایل به تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه هستند، باید دوره متوسطه خود را در یک دبیرستان یا مؤسسه مشابهی گذرانده باشند که در آن تحصیلات معادل دوره دبیرستان ترکیه باشد. همچنین این دانشجویان می توانند به طور مستقیم در دانشگاه ها پذیرش شوند. درخواست های دانشجویان خارج از کشور توسط دانشگاه ها در سهمیه آنها برای دانشجویان خارجی در نظر گرفته می شود.

 

* مدارک لازم برای تحصیل کارشناسی در ترکیه

– رزومه تحصیلی

– شناسنامه و اسکن از پاسپورت

– مدرک دیپلم و ریزنمرات معادل سازی شده مقطع دبیرستان

– ارائه مدرک زبان انگلیسی یا شرکت در آزمون زبان ترکی

– شرکت در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌های مورد نظر و کسب نمره‌ی قبولی

 

مرسوم ترین آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه

– آزمون SAT: آزمونی استاندارد جهت ورود به برخی از دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی می باشد. این آزمون در دو نوع SAT General (شامل ریاضی، درک مطلب و نگارش) و SAT Subject (شامل رشته های ریاضی، تاریخ، علوم، زبان های خارجی و ادبیات انگلیسی) برگزار می گردد.

– آزمون YOS: آزمونی برای دانشجویان بین المللی بوده که یکی از پیش شرطهای ورود در مقاطع تحصیلات تکمیلی در بسیاری از دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه می باشد.

– آزمون TOMER: آزمونی برای سنجش سطح زبان ترکی بوده که قبولی در این آزمون برای ورود به دانشگاه هایی که به زبان ترکی تدریس می شود الزامی می باشد.

 

مقاطع تحصیلات تکمیلی

کلیه امور مربوط به رشته های تحصیلی در سطح کارشناسی ارشد و دکتری مستقیماً توسط خود مؤسسات هماهنگ می شوند. مقطع کارشناسی ارشد به طور معمول دو سال طول می کشد، اگرچه این موضوع بسته به موسسه مورد نظر ممکن است متفاوت باشد. مدرک دکتری توسط دانشگاهها و موسسات آموزش عالی نیز ارائه می شود. در طول دوره دکتری، مستقل از گذراندن واحدهای اجباری، می توان تحقیقات مستقلی را نیز با حمایت داشنگاه ها و موسسات خصوصی انجام داد. معمولاً دوره دکتری سه تا چهار سال به طول می انجامد. بسته به رشته تحصیلی، این مدت ممکن است کمی بیشتر یا کمتر شود. نگارش و دفاع از پایان نامه بخش قابل توجهی از دوره دکتری را به خود اختصاص میدهد.

در بیشتر موسسات آموزشی، پذیرش در یک رشته در مقاطع تحصیلات تکمیلی توسط بخش جداگانه ای انجام می شود که دانشجو مستقیماً در آن درخواست پذیرش می کند (نه توسط اداره کل نهادها). برخی از بخشها قبل از تصمیم گیری در مورد پذیرش متقاضی، نیاز به مصاحبه شخصی دارند.

برخی رشته های محبوب در مقاطع تحصیلات تکمیلی عبارتند از:

  • مدیریت کسب و کار
  • قانون و حقوق
  • روابط بین المللی
  • اقتصاد سیاسی بین المللی
  • مطالعات فرهنگی
  • مدیریت مهندسی
  • مهندسی صنایع
  • فناوری اطلاعات
  • زیست شناسی و ژنتیک مولکولی

رایا بین الملل – مهاجرت تحصیلی هوشمند